Zatürreden Korunma Yolları

Zatürreden Korunma Yolları

Zatürreden Korunma Yolları

Bizi Takip Et


Akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkan zatürre, bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı meydana geliyor. Akciğerlerdeki hava almamıza yarayan ‘alveol’ denilen keseciklere kadar ulaşan mikroplar, burada iltihaba yol açıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Koç, zatürreye karşı özellikle çocukları, 65 yaş üstü kişileri ve kronik hastalığı olanları uyarıyor.

Zatürrenin hızlı ve kolay bir şekilde yayılan bulaşıcı bir rahatsızlık olduğu biliniyor. Zatürreye yakalanan her 100 kişiden 5’i hayatını kaybederken; Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre de, dünyada her yıl 100 kişiden 2’si zatürreye yakalanıyor. Akciğer dokularının iltihaplanması olarak bilinen zatürre, öksürük, balgam, göğüs ağrısı, yüksek ateş ve nefes darlığı şikayetleriyle kendini ele veriyor. Kimi zaman ise sadece ateş veya öksürük başlangıç şikayetleri olabiliyor. Aynı zamanda göğüste hırıltı, hışıltı ve ötme sesleri görülebileceğini ifade eden Dr. Başak Koç, “Nefes darlığı başlamışsa bu önemsenmeli ve gerekirse kişi hastaneye yatırılarak tedavi edilmeli” diyor.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Bazı kişilerde ise akciğerle ilgili şikayetlerden çok, baş ağrısı, ishal gibi akciğer dışı şikayetlerin ön planda olduğuna dikkat çeken Dr. Başak Koç, yaşlı kişilerde belirgin bir şikayet olmadan da zatürre görülebileceğinin altını çiziyor. Kişinin zatürre geçirdiği genel durum bozukluğunun araştırılması sırasında da ortaya çıkabiliyor. Zatürre, özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik bir sağlık sorununa sahip olanlarda, sigara kullananlarda ve bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında daha sık görülüyor.

KİMLER AŞI YAPTIRMALI?

Zatürrenin önlenmesinde öncelikle altta yatan kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, hijyenik önlemler ile sigara ve alkol gibi alışkanlıkların kontrolü önem taşıyor. Dr. Başak Koç, risk altındaki kişilerin yıllık grip aşısı yaptırmalarını öneriyor. Pnömokok aşısının (zatürre aşısı) yapılabileceği kişileri ise şöyle anlatıyor:

. 65 yaş ve üzeri olanlar,

. Bağışıklık sistemi yetersiz olan dalağı alınmış kişiler, bazı kan hastalıkları, kronik böbrek hastalığı bulunanlar ve organ nakli yapılmış olanlar,

. AIDS taşıyıcısı erişkinler,

. Kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, alkolizm, karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar.

. Bol sıvı tüketimi ve istirahat şart

Zatürreye neden olan mikrobun belirlenmesi çoğu kez mümkün olmayabiliyor. Ancak zatürre tanısı konduktan sonra en kısa zamanda antibiyotik tedavisine başlamak gerekiyor. Zatürrenin tedavisinde genellikle antibiyotik, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılırken; bu süreçte bol sıvı tüketimi ve istirahat öneriliyor. Dr. Başak Koç, kişinin tedavisinin ayakta veya yatarak gerçekleştirilmesinin; yaşı, hastalıkları, zatürrenin şiddeti gibi faktörlere göre belirlendiğini aktarıyor. Tedavinin süresi, zatürrenin başlangıçtaki şiddetine, sorumlu mikroba, eşlik eden bir hastalığın olup olmamasına ve kişinin tedaviye verdiği yanıta göre değişebiliyor.


İçeriği Paylaşın